tisdag 17 november 2009

Nio månader

Jag brukar ju skriva några rader varje månadsdag och idag är det nio månader som gäller. Vad har då hänt senaste månaden?
Jo, nu reser hon sig mot allt, även bara rakt upp mot väggen och står ofta och håller i sig lite nonchalant med ena handen. Nova är en försiktig/smart liten tjej och har faktiskt inte stått på näsan speciellt många gånger hittills. Hon är alltid väldigt noga med att landa på rumpan när hon stått upp. Men hon gör inga försök att börja gå än, vad jag sett.

Den här månaden har hon också övergått till att sova två gånger per dag som standard, en gång på förmiddagen vid niotiden och en gång på eftermiddagen vid halv två.

Något annat jag märkt är att hon allmänt har fått en tydligare vilja och är inte längre helt okomplicerad vad gäller maten. Det yttrar sig främst i att hon ibland bara äter typ sju tuggor och sen vänder hon sig åt sidan, hänger ut över stolen och kniper ihop sin lilla mun. För det mesta har hon då ätit mellanmål någon timme tidigare och det är antagligen så enkelt som att hon helt enkelt inte vill ha mat just då (men om jag tar fram fruktpurén slinker det ner ytterligare några tuggor).
Inga större problem med ätandet än så.

Senaste veckan är det mycket mer da-da-da och annat prat, några tänder har vi dock inte sett skymten av än.

Sammanfattningsvis är hon fortfarande en väldigt glad och nöjd liten tjej, mer barn än bebis för var dag som går, och vi har för det mesta riktigt roligt. Det är också kul att se hur hon interagerar med andra barn och vuxna (i den mån de nu interagerar vid den här åldern), till exempel på öppna förskolan. Här är ett litet videoklipp från dagens besök:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar