måndag 27 april 2009

Skön stugpremiär

Helgen bjöd på en fantastisk stugpremiär med strålande sol och temperaturer tidvis över 20 plusgrader. Varken vi eller E&E hade varit ute sedan sent i höstas, men vår lilla röda stuga stod kvar och hade inte blivit attackerad av vare sig tjuvar eller ohyra. Däremot kan vi nog ge upp hoppet om äppelträdet vi satte hösten innan. Det ser rätt tilltufsat ut efter att ha blivit lämnat åt sitt öde två vintrar bland äppelträdshungriga rådjur och älgar. Det kan ju vara praktiskt med grenar liksom om det ska bli några äpplen...
Grannarna nämnde att de också hade sett en räv och en jättepadda på vår tomt. Rena rama zoot.

På vägen ut till stugan svängde vi som vanligt förbi ICA Flygfyren i Norrtälje och inhandlade helgmaten. Jag kände mig lite stressad eftersom det var dags för Nova att äta. Tretimmarsgränsen från hennes senaste matning hade precis passerats, det tar ju alltid längre tid än man tror att packa sig iväg. Konstigt nog sa hon inte ett knyst utan låg bara och blängde på oss som en sur liten bulldog från bilbarnstolen i varuvagnen. Vi klarade oss ända till stugan innan det blev kris och panik på matfronten. Phew.

Stughelgerna är midjemåttets värsta fiende. Den här gången blev det en "räkbomb" som fredagsnjutning. A försökte intala sig att den nog inte var så onyttig ändå, kanske rent utav nyttig?
Mhmm, just det ja.

Av någon märklig anledning verkar vi alltid tajma in samfällighetens städdagar i hamnen/badstranden när vi är ute på Vätö. Städdagar är kanske det tråkigaste som finns. Jag och Elin skickade ner Emil och Anders med barnvagnarna för att åtminstone heja på de hurtiga grannar som drog ris och gjorde allt vad man nu gör på städdagar. Bebisar är nämligen en perfekt ursäkt för att själv slippa delta. Man har redan händerna fulla liksom. Själva stannade vi kvar i solen på E & Es terrass.

Fikapaus i solen på E&Es terrass.

I lördags var det också grillpremiär. E & E & T kom över efter att Emil och Anders tagit en bastu. Även om dagarna kan vara sommarvarma blir det snabbt kyligt på kvällarna i april, så det blev middag inomhus. Killarna surfade efter båtar och jag och Elin pratade bland annat om vilka tvättlappar som är bäst. Hrrm, lätt föräldrapsykos?!
Det kändes som att det blev jättesent, men när E & E & T var på väg hem och vi tittade på klockan insåg vi alla att den bara var strax efter elva. Då hade ändå både jag och Elin suttit och gäspat ett bra tag. Graav föräldrapsykos, vi som tidigare kunde sitta och surra till tretiden på nätterna. Men jag skyller på hög soldos under dagen i kombination med några glas rödvin på kvällen, det kan få vem som helst att krokna.

Nova överraskade oss med att sova genom hela natten under helgen. Jag och A tittade förvånat på varandra på lördag morgon och undrade om den andra hade varit uppe med henne på natten, men hon hade helt enkelt sovit utan uppvaknande ända till klockan sju. Samma sak nästa natt. Halleluja.
Det ska bli spännande att se om det är en trend eller om det bara var resultatet av en friskluftschock för det stackars stadsbarnet (inatt har lillskruttan dock varit vaken vid två tillfällen eftersom hon varit lite lätt snörvlig).

Årets första clara

Nova valde att tupplura i sällskap med Babywatchen
istället för att jobba i trädgården

Förutom grillning och lunch och fikapauser i solen har jag och A inlett operation Vårstädning i trädgården. Faktiskt väldigt skönt att ägna sig åt krattning och annat utomhuspyssel när det är så vackert väder som det har varit i helgen.

Mindre trevligt var att vi för första gången upptäckte en huggorm, alldeles vid vår tomtgräns dessutom. Det var i och för sig en orm av modell mindre, men även små ormar blir stora och de ger upphov till andra små ormar, ansåg jag och tyckte väl att A skulle slå sig för bröstet och göra sin manliga plikt (det vill säga ta livet av den). Oavsett hur oskyldigt den lilla ormgynnaren låg och njöt av försommarsolen. A var inte riktigt med på noterna.
Som tur var kom vår granne, en trevlig finlandssvensk man i 60-årsåldern, förbi. Beväpnad med en åra (man kunde lätt tro att det var en 5 meters anakonda som skulle bekämpas) förpassade han resolut den zickzackmönstrade inkräktaren till de sälla jaktmarkerna. Bra det.

Nästa stugbesök blir förmodligen redan till Valborgshelgen, då har sommarvattnet satts på och förhoppningsvis har några fler krokusar och vitsippor tittat fram. Väderprognosen ser lovande ut också.
Men innan dess blir det Valborgsfirande här i stan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar