torsdag 11 april 2013

Fyraåringen

Strax efter åtta imorse hade jag fyraårskontroll med Nova inbokad på vårt tidigare BVC, där hon fortfarande är inskriven. "Bråttom", "Skynda sig", "Komma försent" är ju tyvärr inga ord som på något sätt ger någon märkbar effekt på Nova i morgonkaoset och BVC-sköterskan höll precis på att ge upp på oss när vi trillade in sisådär tio minuter sena, med andan i halsen.
Nova fick först rita (hon valde att rita gräs, en blomma och sig och Freja med glada miner) och sedan var det syntest, vägning, mätning och hörseltest. Hon väger nu 15,1 kilo och är 102,5 cm lång, följer fortfarande sin kurva som ligger ett snäpp under normalkurvan. Syn och hörsel var precis så bra som de bör vara.


Rent allmänt känns det som att hennes humör är stabilare och hon är oftast glad och mysig. Man kan få höra att hon älskar både sig själv, alla i familjen och hela världen därtill. Visst är hon fortfarande bestämd och förbenat envis och kan fortfarande få sådana där psykbryt som man som vuxen och förälder bara inte förstår sig på, men de kommer alltmer sällan. Senaste månaderna upplever vi också att hon har blivit mer socialt utåtriktad. I helgen sparkcyklade hon två meter framför oss upp till farmor och farfar och hade bestämt sig för att heja på alla människor omkring sig. På Sankt Eriksgatan.

Hon gillar att umgås med både barn och vuxna och det bästa hon vet är när vi ska ha besök eller gå bort någonstans. "Vaddå, ska vi bara ha ett besök idag?!", har vi fått höra av en besviken dotter som vill umgås mer och med fler.

Nova sover ovanligt bra och vaknar sällan, trots att Freja nattetid kan gorma så att det ringer i öronen på oss. Vid de enstaka tillfällen Nova vaknar på natten har hon ofta drömt en mardröm och kommer tassande in till vårt sovrum, klänger sig upp på Antes sida av sängen och kryper upp på hans arm. Och det är generellt sett mer saker som är läskiga helt plötsligt, även TV-program som hon redan har sett flera gånger om sen tidigare. Då vill hon fortfarande titta, men gärna i sällskap av mig eller Ante.

Vår stora tjej är väldigt kärleksfull mot sin lillasyster och vad jag får höra också en omtänksam och empatisk tjej på förskolan. Klok, vetgirig, artig (när hon vill) och till och med lite snusförnuftig ibland, skulle jag säga. Nova är lekfull och har stor fantasi. Ikväll skulle jag inte läsa saga utan istället skulle jag berätta en saga. Det slutade med att hon berättade en saga för mig istället.
Älskade lilla, stora tjej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar