torsdag 21 februari 2013

Yla hela natten

... klia hela dan!
Det är melodin här i vattkoppeland just nu. Nova sov ett par timmar igår kväll, uppbrutet av några nattskräcksliknande vansinnesutbrott till följd av att det kliade, men var sen vaken mellan typ 23 och 04, ömsom kliade och ömsom ylade/skrek och vred sig i sängen. Stackare. Och själv känner man sig fruktansvärt maktlös, eftersom det inte finns så mycket lindring att erbjuda.

Freja ville inte vara sämre. Hon gick och lade sig klockan 19 - hon har nu övergått till två sovningar per dag - och vaknade sedan när vi lade Nova vid 19:30. Sen sprattlade hon och var halvvaken/vaken till framåt midnatt. Inget skrikande som i Novas fall, men långt ifrån det sovande tillstånd hon brukar vara i på kvällen.  Så jag och Ante insåg vid läggdags att utsikterna att få en god natts sömn inte var särskilt stora och gick faktiskt och lade oss i olika rum redan från början. Det händer väldigt sällan. Jag lade mig på madrassen på golvet i tjejernas sovrum med Freja i spjälsängen och Ante i vårt sovrum med Nova.

Klockan 03 kom Ante in och begärde skiftbyte och då hade fortfarande jag inte lyckats somna än eftersom Nova hade hållit låda sedan 23. Vid 03 hade hon iallafall lugnat ner sig och fått en ny dos Alvedon, men kunde fortfarande inte sova. Så vi bytte rum och jag ägnade en timme åt att smörja dottern med zinksalva på alla möjliga och omöjliga ställen och att mysklia i håret och på ryggen. Till slut - 04:15 - somnade hon, antagligen av ren utmattning. Eller kanske mitt telepatiska mantra "Sov barn, sooov!" faktiskt fungerade.

Sen vaknade tjejerna strax innan 7. Vafank??!!
Men jajjamensan, bara att upp och hoppa, bita ihop och se glad ut. Nej, det sista skippade jag, men både jag och Nova är förvånansvärt pigga hittills med tanke på de få timmar sömn vi lyckades skrapa ihop igår. Det kliar fortfarande på henne, men verkar vara mer hanterbart nu på dagen och både hon och hennes humör är i hyfsat tillstånd med tanke på att hon har vattkoppor och knappt sovit eller ätit på ett dygn. Däremot lär både storasyster och lillasyster få fyrkantiga ögon, för barnkanalen går varm här hemma nu.


Det vi hade att tillgå för att bekämpa smärtande och kliande vattkoppor igår var Alvedon (andra värktabletter ska man tydligen undvika pga ökad risk för infektion av blåsorna) och zinksalva, men nu på morgonen har jag ringt runt till BVC och husläkare och lyckats få Tavegyl utskrivet, vilket är en allergimedicin som ska hjälpa något mot klådan. Dessutom ska jag köpa kylbalsam. Så ikväll hoppas jag att vi är bättre rustade för en ny helvetesnatt. Fast mest hoppas jag på att det inte blir någon sådan förstås.

2 kommentarer:

  1. Usch!! Vi har haft funderingar på att vaccinera dem mot vattkoppor, börjar ta upp den tanken igen känner jag..

    Krya på sig!

    SvaraRadera
  2. Tack! Ja, det är svårt det där. Om man bara visste hur illa det ska bli på förhand så vore det ju lättare att ta ett beslut om vaccination :-). För vattkoppor verkar slå högst individuellt, Novas dagiskompis har knappt haft nåt bekymmer med sina. Men skulle rekommendera att fixa Tavegyl och kylbalsam på direkten om/när de allra första kopporna dyker upp, för det tillsammans med Alvedon har räddat oss igenom resten av veckan!

    SvaraRadera