måndag 25 februari 2013

Femårsplansfunderingar

Praktiskt nog insjuknade en av Novas förskolekompisar ganska exakt samtidigt som Nova och nu efter helgen var de båda pigga nog för en lekdejt. Vi tog en sväng hem till dem efter lunch idag så att tjejerna fick leka av sig i två timmar. De har aldrig lekt på tu man hand utanför förskolan tidigare men var väldigt kompatibla. Även Freja hade en nästan jämngammal kompis i 6 månader gamla lillasyster L. Faktum är att nästan 50% av barnen på Novas avdelning har småsyskon som är hemma med mamma eller pappa just nu. De lär fylla upp hela småbarnsavdelningen på förskolan ett par år framöver.

Apropå det så har vi efter stor vånda rangordnat förskolor för Frejas del och valde samma som Nova går på i första hand. Vi vill gärna ha dem på samma, i och med att de kommer att gå på förskola samtidigt i 1,5 år innan Nova börjar förskoleklass. Novas nuvarande förskola ligger ju egentligen inte optimalt till för vår del och vi har funderat på att låta henne byta, men samtidigt har vi inga andra kommunala förskolor som ligger klockrent till häromkring. (Jo, det finns en som ligger inte alltför långt bort, men föräldrarna där verkar vara ovanligt missnöjda. Och den ligger inte så nära att vi skulle känna att vi vann så mycket på ett byte). Däremot finns två föräldrakooperativ som verkar bra väldigt nära, men vi vet inte om vi är intresserade av det. Men kanske ska vi ta en titt på dem ändå, vi får se.

I samband med förskolevalet kom funderingarna på "femårsplanen"; var har vi tänkt att vi ska bo på sikt, var ska tjejerna få växa upp och gå i skola egentligen? Därmed inte sagt att vi självklart har tänkt flytta, men om vi ska flytta vidare bör vi göra det inom två år så att Nova kan få gå i förskoleklass och rota sig lite där innan hon börjar skolan. Och vi har ingen som helst aning om var vi i så fall skulle ta vägen, vi trivs ju jättebra där vi bor nu och är inte direkt sugna på hus i och med att vi har sommarställe. Vi gillar att bo i stan.
Men, vi tror att det kommer att bli allt viktigare med "villaområdeskänsla" i takt med att barnen blir större. Där det känns tryggt, är nära till skolan och enkelt att "springa ut och leka" med jämngamla kompisar. Det behöver inte vara ett klassiskt villaområde vi är ute efter utan kanske ett radhusområde eller något av nybyggnadsområdena, typ Hammarby Sjöstad, Liljeholmskajen eller Hornsberg. Det är dock en lååång checklista som ska uppfyllas om/när vi ska flytta nästa gång och det kommer inte att bli lätt att hitta ett eventuellt nästa boende. Men Ante har så klart tagit chansen att börja Hemnetta igen och har nya kreativa, men inte speciellt realistiska, förslag varannan dag. Icke förvånande.

3 kommentarer:

  1. Den eviga Stockholmsdiskussionen.

    Jag tror inte att nuvarande boende är vårt sista boende - däremot har jag landat lite i att många barn i Sthlm byter skola någon gång - fler än i småstad som vi själva kommer ifrån - så vi får nog bita i det sura. För det är rätt skönt att tänka mer "idag" än "om 4 år".

    Ni kan väl säga till om ni hittar något bra dock. Gärna nybyggt radhusområde centralt. I okej prisklass. Easypeasy. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ... och nära till tunnelbana, skola, stor mataffär, joggingspår och gym. Självklart hojtar vi till! :)

      Radera