måndag 18 februari 2013

Fyraårsfirande

I helgen har vi sprängt ljudvallen i den här lägenheten. Nästan iallafall. För ljudnivån när 8 fyraåringar springer runt, runt i lägenheten och skriker i falsett för fulla lungor är inte att leka med. Hörselskydd hade varit på sin plats.

Nova fyllde nämligen fyra år igår och hade sitt första "riktiga" kalas i lördags. Eftersom två av hennes bästa kompisar utanför förskolan är i Thailand just nu valde vi att enbart bjuda in förskolekompisar till kalaset. Vi skickade en inbjudan till föräldrarna till 8 av de barn hon verkar leka mest med (och som är jämngamla med henne) och tänkte oss att 3-4 stycken inte skulle kunna komma, men alla utom en tackade ja. Åtta barn på ett fyraårskalas är i mesta laget annars, sex stycken hade varit mer lagom.

Vi hade avsatt två timmar på lördag eftermiddag för kalasandet, klockan 14-16. Efter en halvtimmes inledande fri lek satte vi barnen vid fikabordet där det bjöds på Pinocchiotårta, bullar och kex. Föräldrarna fick en egen lounge i vardagsrummet där vi bjöd på lite bubbel och nötter och senare kaffe och fikabröd.

Glömde visst att festkläda lillasyster i det allmänna kalaskaoset, men en partyhatt fick hon iallafall på sig

Kvart över tre drog vi igång en egen variant av leken Pomperipossa: mormor iklädde sig rollen som häxan Pomperipossa under tiden alla barnen dansade loss till musik. När musiken tystnade skulle barnen förvandla sig till stenar på golvet, dvs ligga och blunda. Pomperipossa lade då sin filt över ett av barnen och ramsade "Pomperipossa Pomperipossa, vem ligger under min mossa?", varpå barnen vaknade upp och skulle gissa vem som låg under filten. När de gissat rätt startades musiken igen.

"Pomperipossa-dansstopp"

Under tiden gömde jag skattjaktspåsarna och när barnen vaknade från den sista försteningen fick de leta en skattkarta med sitt namn på i rummet och sedan försöka hitta till skatten. På varje skattkarta fanns ett foto på var skatten fanns; köksfönstret, Novas leksakshylla etc. Det gick faktiskt förvånansvärt snabbt för dem att hitta sina påsar med tanke på att de inte bor i vår lägenhet, så till nästa år får vi nog hitta på något mer klurigt för att fördriva lite mer tid. I skattjaktspåsarna hade vi lagt godis, penntroll och låtsastatueringar, vilket var en hit. Sista kvarten öppnade Ante tatueringsstudio i köket och det var många barn som ville få överarmstatueringar av allehanda slag.

Vid 16:30 gick sista kalasgästen varpå det blev märkligt tyst i lägenheten och jag började fundera på om jag drabbats av någon sorts hörselåkomma efter de två intensiva timmarna.

Note to self inför nästa år:
- Bra att ha någon mer lek att eventuellt ta fram om energinivån börjar gå ner hos kalasgästerna, kanske olika "stationer" med saker att göra. Det behövdes inte den här gången, men det kan ändå vara bra att ha något ess i rockärmen om behovet skulle uppstå.
- Kolla på förhand med Nova hur hon känner kring att bli sjungen för, i lördags började hon göra något konstigt, riktigt högt ljud när alla sjöng för henne. Det blev någon sorts attention overload kan jag tänka mig. Igår sa hon att hon inte gillar "Ja må hon leva", men "Happy Birthday" går bra. Mhmm?
- Ett extra par händer, i det här fallet mormors, var ovärderliga för att hjälpa till med Freja och allmänt fixande...

Firandet fortsatte igår morse med sedvanlig sång på säng och framåt kvällen kom farföräldrar, faster och kusiner över för att äta födelsedagsmiddag. Det blev bubbel och småplock innan middagen, Boeuf Bourguignon, potatismos och haricot verts till varmrätt och till efterrätt en biskvitårta, som jag och Nova bakat under dagen. Ante gjorde en stabil insats som marsipanrostillverkare. Oväntad talang minsann!


Därmed är denna födelsedagshelg till ända och det känns rätt skönt att det är ett helt år till nästa gång dottern fyller år. Fyraårsfirandet slet mest på mormor tror jag, hon har lidit av en förkylning sedan innan hon kom och från att ha varit på bättringsvägen verkar det ha vänt under natten, hon är riktigt sliten idag. Vi får se om hon lyckas komma med tåget tillbaka Norrland i eftermiddag eller om vi får behålla vår kombinerade nanny/hushållerska ett tag till.

3 kommentarer:

  1. Grattis till 4-åringen i efterskott! Vilken bra idé att kombinera Pomperipossa med dansstopp :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, tack för tipset om leken! Barnen tyckte det var roligt och ville leka den igen mot slutet av kalaset. Vi hade tänkt klä ut mormor lite mer, men det verkade som att det var läskigt nog bara jag nämnde ordet 'häxa'... :-)

    SvaraRadera
  3. Hallå där, ser minsann att Freja hade finarvegods från Edith på kalaset! Som i sin tur var arvegods... Recycling is da shit;-)

    SvaraRadera