söndag 9 maj 2010

Sköna Maj

Enligt min mor har de haft 16 plusgrader och vacker väder uppe i Norrland senaste dagarna. Det hade jag nog inte trott om jag inte fått fotobevis i form av min far strosande utomhus i bar överkropp. Sköna Maj hittade dock inte ner till Vätö i helgen, 4-5 grader och regn var det vi fick istället, tackar! Dessutom har vi haft besök av en grävmaskin som fixat till dränering åt oss och en stor del av tomten består numera av jord och lera. Detta är något jag är mäkta irriterad över och eftersom jag är bra på att fantisera ihop worst case-scenarion ser jag för min inre syn hur det kommer att se för jäkligt ut hela sommaren. Istället för att springa naken på grönt gräs kommer dottern att få klafsa runt i lervälling. Som svar på min undran om detta verkligen var nödvändigt att göra just nu har A förklarat att eftersom vi ska bygga ut med ett rum till måste vi se till att ha bra dränering när de sätter plintarna, för att minska risken för ytterligare sättningar i stugan. Sådana där rationella förklaringar biter sällan på mig, jag är irriterad lik förbannat.

Innan regnandet började igår eftermiddag hann vi iallafall med att kratta på en större del av tomten, där inte grävaren varit framme vill säga. Det är alltid en kapplöpning med vitsipporna och liljekonvaljerna tycker jag, man vill ju hinna räfsa undan dött gräs och torra löv så att det är rent och fint där de små vårblommorna tittar upp. Och vi hann i år med! Vitsipporna har förvisso kommit redan, men inte i några större mängder och liljekonvaljbladen håller precis på att skjuta upp ur marken.
Tyvärr verkar det som att två av rosorna strök med i årets hårda vinter, både den vita klätterrosen och den rosa Astrid Lindgren ser oroväckande svarta ut. Det är nog inte de enda växterna som fått sätta livet till i vinter, är jag rädd.

Nova tyckte att det var jätteroligt att åka skottkärra

Men inte lika roligt när hon var tvungen att gå av

Roligt igen

Och så vidare...

På vägen ut till stugan i fredags köpte vi några penséer som planterades i helgen, första terasskrukorna för året! Hittade dock inte de mörkrödlila som jag hade hoppats på, så det fick bli lite olika varianter av lilavita istället. Nova var mycket hjälpsam och plockade lecakulor fram och tillbaka mellan krukorna medan jag planterade.


Och bara för att vi trodde att det inte kunde bli ovårigare så var såklart det ännu kallare och råare imorse när vi vaknade vid åtta. Tre grader "varmt" en bra bit in maj, fy tusan alltså. Förmiddagens mission var förvisso väderoberoende i och med att det var sanering av gäststugan som stod på schemat, men ändå. Nu står iallafall gäststugan nystädad och redo för sommarens besök. Invigning för året blir det redan nästa helg när mina föräldrar kommer ner och hälsar på. Det ser vi fram emot. Kortvecka dessutom, halleluja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar