söndag 17 januari 2010

Elva månader

Idag är det "månadsdag" och den här månaden känns det som att det hänt mycket! Senaste veckorna har Nova…
  • både lärt sig att ställa sig upp utan stöd och börjat gå.
  • blivit en riktig liten snackpåse, hon pekar på saker och säger ”ord” (mest typ "döh").
  • börjat sova bättre, senaste veckan har hon oftast sovit sig igenom hela efternatten utan att vakna alls.
  • börjat klappa händerna oftare och man kan se henne hålla saker i båda händerna och slå ihop (så som BVC-Helena ville att hon skulle göra på tiomånaderskontrollen, men som Nova inte alls var intresserad av vid just det tillfället iallafall).
  • börjat visa ett större intresse för böcker, både när man läser med henne och på egen hand.
  • blivit riktigt duktig på att leka själv, hon kan sitta och titta i böcker eller hålla på med klosslådan på sitt rum i säkert 20 minuter innan hon kommer ut till mig, om jag t ex håller på att röja i köket efter frukosten.


Vad gäller vardagsrutinerna så har förmiddagsluren skjutits framåt senaste månaden och nu sover hon oftast en timme alldeles innan lunch, från 10:30. Sedan en timme på eftermiddagen innan middagen, från 15:30 ungefär. Jag har provat på att köra ”engångssovning” någon gång när hon sovit extra länge på morgonen, men hon brukar alltid vara så trött när det är dags att äta då (även om jag ger henne lunch redan vid 11:20), så det får nog vänta ett tag till.

Tänderna lyser fortfarande med sin frånvaro. Sedan vore det ju kul att få höra ett hyfsat tydligt "mamma" också, istället för ”mamabababamamama” som hon brukar ta till vid de (sällsynta) tillfällen hon är upprörd…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar