torsdag 17 januari 2013

5,5 månader

Vår lilla tungviktare (9 kg häromdagen) har hunnit bli en månad äldre sedan jag dedikerade ett statusinlägg åt henne och det har hänt en del saker sen dess.

För det första har vi lagt ner amningen helt och hållet sedan ett par veckor. Det kändes som att det krävde mer att underhålla den lilla produktion som fanns än vad det egentligen gav. Men fem månaders amning känns ändå helt okej, Storasyster fick ju bara mjölk i tre innan det sinade. Det verkade faktiskt som att Freja knappt märkte att jag slutade lägga henne till bröstet. Antagligen mer separationsångest från mammans sida än från bebisens, med andra ord. Speciellt också som vi under julledigheten flyttade hennes säng till det rum som nu är tjejernas gemensamma sovrum. Första kvällen utan Freja i vårt sovrum kändes det verkligen vemodigt; som att bebisen gått och blivit tonåring direkt liksom. Men hon sover så pass bra på nätterna och då hon ändå inte ammar längre tyckte vi att det var läge att ta tillbaka vårt eget sovrum för att slippa smygandet och viskandet om kvällarna när bebisen gått och lagt sig. Bara en sån enkel sak som att kunna ha sänglamporna tända och läsa i sängen kan vi nu göra utan att riskera att väcka sovande barn.

Morgonmys i Storasysters säng

Det funkar hyfsat bra att barnen delar sovrum, de somnar båda kring 19:30 om kvällarna och stör inte varandra i någon större utsträckning hittills. Därmed inte sagt att de sover genom nätterna utan uppvak utan ofta vaknar de en gång var just nu, men inte alltid. Om man har tur innebär det bara en nappisättning eller matning för den lilla och ett toabesök för den stora, men i ovanliga fall har de svårt att somna om. Och tyvärr har det blivit vanligare att Nova kommer tassande till vår säng och vill sova där. Både jag och A sover sämre när vi ska trängas med henne så när det händer (och det inte är läge att ta henne tillbaka till sin säng) brukar jag gå in till tjejernas rum, plocka ner extramadrassen som hänger bakom dörren och sova resten av natten inne med Freja istället. Då får vi iallafall sova helt okej allihop. De senaste två nätterna har dock Nova sovit rakt genom natten och vi själva fått sova ensamma i vår säng, skönt. Jag hoppas trenden därmed är bruten.

Freja brukar vakna till på efternatten, vid 4-tiden, och kräver ofta en flaska mjölk för att komma till ro igen. Jag vet inte hur hungrig hon är egentligen men tror att den här "vanan" kommer att försvinna nu när hon snart är sex månader och vi kan börja med välling och BabySemp 2 som mättar bättre.
Hoppet om ostörda nätter lever!

Apropå sömn så är Freja fortsatt väldigt enkel att söva. När hon är trött är det bara att lägga ner henne i sängen med nappen och gosen och i allmänhet kommer hon till ro själv. Ibland lägger jag henne på sidan och vaggar hela kroppen lite lätt om hon verkar ha svårt att komma till ro. Det brukar göra susen. Det känns helt overkligt att jag var tvungen att vagna och buffa en högljutt vrålande och fäktande Freja i minst 10 minuter varje gång hon skulle sova för bara lite mer än en månad sedan. Det bästa är dock att hon har börjat sova lite längre tupplurar igen och rutinmässigt ser en genomsnittlig dag för lillan ungefär ut som nedan.

07:30 Vaknar då det börjar röra på sig i lägenheten.
08:00 Flaska mjölk
10:00 Tupplur i ca 45 minuter
11:00 Lunch, äter puré så mycket hon har lust till och sedan kompletterar vi med mjölk.
12:00-14:00 Tupplur i 1,5-2 timmar
14:30 Flaska mjölk
16:00 Tupplur i ca 45 minuter
17:00 Flaska mjölk
18:30 Gröt
19:30 Läggdags

Jag började trappa upp med mat och gröt efter att Freja strax innan 5 månader helt plötsligt började vilja äta varannan timme från att ha ätit 4-5 gånger om dagen. Dessutom vaknade hon hungrig ca 2 gånger per natt och bajsade dessutom på natten. Och det där med nattliga bajsblöjebyten, det trodde jag att vi var förbi liksom...
Min tanke var att hon helt enkelt håller på att "växa ur" BabySemp 1, mjölkersättningen som man ger upp till sex månader, och att hon därmed behövde äta fler gånger för att få ihop till sitt energibehov. BVC rekommenderade därför att köra igång på allvar med ätandet och snart försöka komma upp i två hela mål, vilket vi nu jobbar på. Puré till lunch och gröt till middag eller kvällsmat. Jag varvar hemlagad mat med burkmat av olika märken så att hon ska lära sig att äta olika konsistenser och smaker och inte snöa in på något speciellt märke. Så nu är barnmatsfabriken i istärningsformarna igång igen! Än så länge har hon mumsat i sig allt jag gett henne, med större eller mindre entusiasm. Hon äter väl inga väldiga mängder utan tröttnar efter kanske en tredjedels burk. Men det verkar iallafall räcka som lunchmål. Ibland dricker hon lite mjölk också, men oftast bara vatten.

Nöjd och bestämd, är två ord som karaktäriserar Freja bra. Hon är en väldigt glad och mysig bebis som är tydlig med när hon är trött, hungrig eller när det är något som inte passar. Till exempel när hon tycker att det är färdigätet, då suckar hon och knorrar ordentligt tills hon blir upplyft ur barnstolen. Eller när man torkar henne i ansiktet efter maten. Det gillas inte. Då fnyser hon och protesterar högljutt med en förebrående min.

I övrigt är Freja mer rörlig på golvet nu, men hon verkar inte så värst intresserad av att vända på sig från rygg till mage. Hon gör några ansatser ibland och har lyckats med lite hjälp någon gång också, men för det mesta är hon nöjd med att ligga som hon ligger och pilla med vad det nu är hon har i handen för tillfället. Så det känns inte som att hon har några planer på att sitta än på ett tag.

För egen del är jag inte alls lika otålig med avseende på att hon ska utvecklas som jag var med Nova. Och det är kanske så det är med andra barnet; det är enklare att njuta av den lilla personen i just detta nu utan att hela tiden se fram emot att hon ska kunna sitta, krypa, stå, gå, prata och så vidare. Om det nu skulle vara sista gången jag har en bebis så får tiden gärna gå extra långsamt istället.


1 kommentar:

  1. Gosig är hon, den lilla tungviktarn! Tyvärr så får jag inte till nåt ljud, och ja, jag har kopplat från`apparaten´i köket.
    Kram, kram!

    SvaraRadera