måndag 20 januari 2014

Somna utan bisittare

En gång i tiden hade vår äldsta dotter inga som helst problem med att somna själv. Det var hur bekymmerslöst som helst att hoppa i säng, lyssna på saga, bli omstoppad och nattad och sen somna på egen hand när jag eller Ante gått därifrån.

Av någon anledning började vi sitta hos henne om kvällarna när det var sovdags. Så här i efterhand kommer jag inte ihåg om det var för att hon var sjuk, för att det hade varit stökigt med resor, flytt, lillasysters ankomst eller något annat. Det blev iallafall en permanent (o)vana som vi inte orkade ta tag i då Nova oftast somnar rätt snabbt och eftersom lillasyster sover i samma rum och lätt väcks om det blir tjafsigt. Vi har försökt sluta med varierande resultat ett par gånger, inte speciellt konsekvent dock. Ofta har hon blivit ledsen och sagt att hon är rädd för att vara ensam och det har varit svårt att strunta i det argumentet. Men nu känns det som att det är rätt läge att ta tag i det här och återerövra den vuxentid som går förlorad på en hård stol bredvid dotterns säng varje kväll.

Först har vi naturligtvis pratat med Nova om att jag och Ante varken vill eller kan sitta hos henne halva kvällen (som det ibland kan bli när hon har svårt att sova) för att vi har saker som vi vill och måste göra om kvällarna. Sen det vanliga snacket om att hon är stor nog att somna själv, att hon ju har sällskap av lillasyrran i rummet och att Thea minsann inte har någon som sitter hos henne när hon ska sova och att det ju går bra ändå. Blandad kompott av motiveringar och pepp. Sen har vi alla kommit överens om att den här veckan sitter vi hos henne i prick tio minuter för att sen gå ut. Samtidigt försöker jag och Ante att röra oss lite extra i hallen så att hon ska känna att vi är i närheten.

Om hon lyckas somna själv utan tjafs och bråk den här veckan har vi utlovat en överraskning till helgen. Än så länge går det bra, två timeboxade läggningar hittills. Nästa vecka fortsätter vi antingen med att sitta 5 minuter eller sluta helt. Vi får avvakta och känna av läget först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar