onsdag 20 mars 2013

7,5 månad

Jag var väldigt mycket duktigare på att bevaka Novas utvecklingsmässiga framsteg och författa månadsrapporter över dem än vad jag är den här gången. Med Freja är det mer att man av en händelse upptäcker att "Oj, så du kan sitta nu? Vad bra." Och det beror väl dels på att hon är nummer två och att jag inte ser fram emot nästa utvecklingssteg på samma sätt som med Nova och dels känns det som att hon själv är en mer maklig personlighet än vad Storasyster är. Nova hade mer motoriskt bråttom. På ett område  ligger dock Freja före, hon håller just nu på att få sin första tand i nederkäken. Nova var ju en tandlösing ända till efter sin ettårsdag.

För ett par veckor sedan började Freja kunna sitta själv "på riktigt", det vill säga utan att se ut som en fällkniv. Hon kan sitta på golvet ganska långa stunder, men ramlar förr eller senare på sidan och därför bullar vi fortfarande upp med kuddar runt omkring henne för att mildra fallet. Liggande på golvet är hon rätt rörlig numera, snurrar runt och undersöker grejer och tar sig kortare sträckor på något mystiskt sätt. Rätt vad det är kan jag hitta henne längs väggen pillandes på en sladd eller halvvägs under soffbordet. Hon gör även ansatser att knuffa sig upp på alla fyra.

På äventyr med syrrans Pippi-docka

Det sovs numera två gånger om dagen, i allmänhet blir det 1-2 timmar på förmiddagen och 30-40 minuter på eftermiddagen. Systrarna delar ju rum och Freja brukar oftast gå och lägga sig något före Storasyster, vid 19-19:30 någon gång. Hon har ett nattligt sömnbehov om ungefär 12 timmar och hon skriker till efter nappen åtminstone någon gång under den tiden. Precis just nu är hon inne i en mindre rolig period när hon ibland kan vakna till en kortare stund ett par timmar efter att hon lagt sig, skrika efter nappen var och varannan timme under natten och även vilja ha en flaska mjölk eller välling vid fyrahugget på morgonen. En bra natt kanske hon skriker till någon enstaka gång på småtimmarna bara.

Freja äter oftast två riktiga mål mat om dagen (plus gröt eller välling till frukost och 1-2 mellanmål), men ibland blir det välling eller gröt till "middag" när det kör ihop sig och vi inte får till någon bra rutin kring ätandet och sovandet. Hon äter med god aptit och gillar både hemlagat och burkmat.

Liksom sin Storasyster har Freja helt klart en egen, bestämd vilja och kan högljutt utrycka den om det skulle behövas, men i allmänhet är hon bara en ovanligt glad och nöjd bebis som mest bara hänger med i familjecirkusen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar