måndag 25 april 2011

Påskhelg med försommarvärme

Den här underbara påskhelgen har vi spenderat i stugan. Första besöket för året! Vi hade missat att sommarvattnet inte sätts på förrän nu under kommande vecka, så det har varit duschfria dagar. Vi kom iväg från Stockholm vid 11 i fredags och tog den obligatoriska storhandlingen på Willys i Norrtälje på vägen ut. Mer än två tusenlappar fattigare och typ 5 matkassar rikare blev vi där, stugan var ju i det närmaste ren på basvaror eftersom vi inte varit där på ett halvår och kyl och frys stått avstängda under tiden. Vi var något oroliga över att vintern skulle ha förvandlat vår nya terass till en berg- och dalbana som förra året, men den stod stabil, tack och lov. Det var förvånansvärt rent inomhus och varken spindel- eller flugskelett syntes till.

På påskafton kom As släkt med bussen från Stockholm för att hänga några timmar med oss; Novas farmor och farfar, faster S och kusinerna J & J. Sån lyx att kunna sitta ute och äta påsklunch i försommarvärmen!

Lite barnarbete hanns också med.

Släkten tog bussen tillbaka på kvällen och på påskdagen fick vi ny gäst i form av MW. Då blev det årets första grillning och sällskapsspelskväll istället. Han sov över i gäststugan och stannade till efter lunch idag. Någon timme senare satte vi oss i bilen och var tillbaka i Stockholm vid 17, utan någon större trafikträngsel på vägen. Skönt.

Fokus för helgen har varit, förutom att fira påsk då, att fixa lite i trädgården. Den här helgen har vi hunnit med att
- Kratta hela gården (jodå, vi har till och med kammat skogen på sina ställen där det var för mycket oordning) för att ge gräsmattan en nystart, få in syre och ta bort dött gräs. Huruvida man bör göra detta eller inte finns det olika teorier om. Någonstans har jag läst att man helst ska undvika krattande när gräset är känsligt på vårkanten, men vi tycker oss iallafall inte ha märkt något negativt med att ge gräsmattan en rejäl omgång i starten. Tvärtom.
- Gallra bort lite småträd i skogsbrynet (mest för att A ska få känna sig lite manlig och köra motorsåg än att det verkligen behövdes, misstänker jag)
- Rensa i rabatter och pallkragar och vända ner en påse kogödsel i de senare, där det ska sås sallad om ett par veckor
- Flytta monster-citrontimjanbusken Allan som med uppenbart diktatoriska aspirationer för varje år intagit en allt större del av rabatten bakom gäststugan. Nu är kvadratmetern uppdelad i sex mindre bitar, snaggad och flyttad upp bredvid pallkragarna, så jag gissar att Allans planer på världsherravälde åtminstone för tillfället är lagda på is. Min plan är iallfall att flytta alla kryddor dit upp och samla alla ätbara saker på ett och samma ställe.
- Gödsla rodondendron-buskarna
- Planterat årets första krukor. Penséer.

Pannkaksmiddag ute

Härlig långhelg där vi har varit utomhus största delen av dygnets ljusa timmar. Det märks att Nova tycker att det är kul att vara ute också, stor skillnad från förra året när hon helst ville vara inomhus och leka. Idag har jag faktiskt lätt jobbångest, tur att det bara är fyra dagar till nästa helg. Då vänder vi åter till Vätö och hoppas få sällskap av E & E.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar