lördag 23 april 2011

Lägenhetsköp

Det har varit klent på bloggfronten den här veckan, till största delen beroende på att jag och A har varit fullt upptagna med att grunna över lägenhetsköp. Vi fick nämligen chansen att köpa en lägenhet innan visning i början av veckan och efter mycken vånda beslöt vi oss för att slå till. Kontraktet skrevs i onsdags. Det är väl inget wow-köp vi gjort, men vi hoppas och tror heller inte att det är ett dåligt köp och tanken är ju att vi ska kunna bo i den här lägenheten så länge vi nu känner för att bo i just lägenhet i Stockholms innerstad. Vi flyttar främst för att få ett lugnare läge med sovrum mot gård och något annorlunda disponerade kvadratmetrar än vad vi har idag. Fleminggatan har alltid varit ett temporärt boende för vår del, det visste vi redan när vi köpte den hösten 2008. Vår nya lya är en 112 kvadratmeter stor fyra ett par kvarter bort från där vi bor nu.

På plussidan
- Sekelskifte har vi längtat tillbaka till, även om vi gillar vår funkislägenhet och även börjat snegla på mer nybyggda fastigheter
- På andra våningen, med bara en kontorslokal under. Mörkt, tänker kanske de flesta då. Inget dåligt samvete för att någon (Nova) är uppe och drar sin vagn eller bankar i golvet kl 8 en lördagmorgon, tänker vi.
- Möjlighet till tre bra sovrum i nordvästläge mot gård. Svalt, mörkt och lugnt. Idag: varmt och utan möjlighet att sova med öppet fönster om man inte vill bli bullerskadad. Det kom inte som en komplett överraskning att kylskåpets kompressor la av förra sommaren, om man säger så.
- Rymlig sällskapsdel med möjlighet till öppen planlösning mellan vardagsrum och kök
- Stor, inhägnad och grön gård. Vi hoppas också på lekkompisar till Nova där. Idag: ingen gård alls. Om man inte räknar den asfalterade terrassen där cyklarna står då.
- Fem minuter till Rålambshovsparken, Kronobergsparken och Västermalmsgallerian.
- Barnvagnsrum, bastu och föreningslokal i föreningen
- Låg månadsavgift, 1300 kr lägre än vad vi har idag trots att nya lägenheten är 22 kvadrat större och då har vi ändå en relativt låg avgift redan.

På minussidan
- Renoveringsobjekt. Big Time. Riva upp golv, slå upp tak, bygga nytt kök och badrum och göra alla ytskikt. Antagligen några väggar som ska upp också. Det verkar vara något med renoverande som gör att man glömmer hur smärtsamt det är under tiden och sedan glatt välkomnar ett nytt projekt två år senare. Ungefär samma sak som med barnafödande, inbillar jag mig. Jag har tydligen förträngt de tre veckorna då jag höggravid sov på E & Es pyspunkeluftmadrass i en sunkig övernattningslägenhet på söder som vi fått låna av vår badrumsrenoveringsfirma eftersom de inte höll tidplanen.
- Jag förväntar mig inte att solen spenderar särskilt många timmar på vår nya balkong, i nordvästläge och dessutom i skugga av en utskjutande husdel. Men den här balkongen ligger åtminstone mot en grön gård och inte mot en av Stockholms mest trafikerade gator.
- Bara ett badrum i nuläget
- Priset, såklart. Nästan dubbelt så dyr som vi köpte vår nuvarande för. Billigt har det ju aldrig varit att köpa lägenhet i Stockholm och utbudet på rymliga fyror är inte speciellt stort. Men samtidigt är det en väldigt låg avgift som därmed motiverar ett högre pris.

Vi har tillträde första augusti och det känns skönt att vi hinner ha mer eller mindre hela semestern på oss att planera och fundera över hur vårt nya hem ska se ut, men samtidigt inte kunna göra så mycket praktiskt. Den 8 maj är det dags att sälja vår nuvarande lägenhet och planen är att ha dubbelboende åtminstone en månad innan vi flyttar till den nya adressen, som blir på den lugnare delen av St Eriksgatan, nedanför Hantverkargatan. Vi var ju lite sugna på att flytta över till Vasastanssidan, men samtidigt trivs vi så himla bra på vårt Kungsholmen och det ska bli kul att få lära känna en ny del av ön!

2 kommentarer: