onsdag 12 december 2012

4,5 månad

... är vår minsting nu. Vid förra veckans BVC-besök vägde Freja in på 8 kilo och en längd av 65 cm. Jag upplever att hon äter något mindre och mer sällan just nu och mycket riktigt hade hon närmat sig normalkurvan något, numera ett hack över den.

De senaste veckorna tycker jag att livet med Freja blivit mer harmoniskt, jag kommer ihåg den känslan från när Nova var bebis också. Någon gång efter 3 månader sker en del utveckling som gör vardagen lättare, helt enkelt. Hon är till exempel allmänt nöjdare och kan roa sig själv längre perioder. Gruffar ibland, men mest bara om hon är trött eller hungrig och är sällan sådär skrikig som hon kunde vara om kvällarna i början. Finmotoriken har utvecklats, vilket syns när hon greppar och undersöker saker med munnen och händerna på ett mer förfinat sätt än tidigare. Freja kan ligga på mage 10-15 minuter när humöret tillåter och med lite uppallning kan hon sitta med i barnstol vid bordet. Det underlättar ju nu när det är dags för smakprov. Rekommendationerna för introduktion av mat har förändrats sedan Nova kom och nu ska man tydligen börja med att ge små smakprov på fingrarna på lite allt möjligt som man själv äter. "Smakportionerna" där man vande vid en smak i taget är tydligen ute. Idag fick Freja iallafall smaka på pressad potatis och smör. Det gillades verkligen och hon högg som en liten haj efter både mina och As fingrar. Sked kommer dock att introduceras snart.


Vad gäller sömnen sover Freja i allmänhet tre gånger om dagen, 30-45 minuter per gång. Ibland kan man övertyga henne om att sova mer vid lunchluren. Hon har äntligen insett att barn ska somna tidigt så att föräldrarna kan få lite vuxentid på kvällen; Lillan somnar för natten vid 19-19:30 men vaknar ofta till en kortis på kvällen. I den lilla luckan brukar vi passa på att ge henne mjölkflaskan och sedan sover hon antingen resten av natten eller vaknar vid 5-snåret för att äta igen. Efter det somnar hon om till 8-9-tiden på morgonen. Så kring 14-15 timmar per dygn blir det nog iallafall.

Vi hobbyammar fortfarande, men jag börjar så smått fundera på att lägga ner snart. Speciellt som Freja precis har börjat ta nappen (!!!). Jag och A hade börjat förlika oss med att hon inte var någon napptjej, men när jag försökte stoppa in nappen vid en särdeles skrikig läggning häromdagen tog hon den och somnade på ett par sekunder. Utan ett knyst. Och det är ju just det där som jag upplever fungerar så bra med napp, hon kan komma till ro av sig själv och vi slipper den där ibland rätt långa skrik-buff-rutinen som det ofta har varit vid läggningarna. Sedan dess lägger jag bara ner henne när hon verkar trött, ger henne gosen och sjunger en eller två sånger. Säger att det är dags att sova och klappar lite på henne. Börjar hon protestera (=gallskrika) får hon nappen (vi ska försöka att begränsa nappandet till just innan och i början av sovning). Hittills har hon somnat av sig själv efter max någon minut. Utan skrik och bråk, vilken skillnad!  Så förhoppningsvis blir det enklare för eventuella barnvakter att få henne att sova också...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar