fredag 20 augusti 2010

Inskolning

I onsdags började Novas dagisinskolning. Vår stora, stora tjej!
Dagiset ligger typ två kvarter bort från oss och där finns totalt 32 barn, uppdelat på två grupper; 12 stycken i småbarnsgruppen och 20 barn i den större gruppen. Småbarnsgruppen har en bra blandning av tjejer och killar mellan 15 och 30 månader. Grupperna håller till på olika avdelningar men det är ändå öppet mellan dessa och det är inte ovanligt att de små barnen springer över och leker med de stora och vice versa. Det finns tre pedagoger i lilla gruppen och fem i den stora gruppen. Grupperna turas om att vara inne och ute för att det ska bli så mycket lugn och ro som det nu är möjligt att åstadkomma på en förskola.

En vanlig dag för dottern kommer att se ut ungefär som följer:
På morgnarna börjar barnen med utelek på innergården. Där finns bland annat små cyklar, rutschkana och möjlighet för barnen att leka med vatten och sand.


Vid 10-tiden är det mellanmål, typ frukt och riskaka. Efter det går småbarnen in och då blir det handvätt, blöjbyte och inomhuslek. I småbarnsdelen finns tre rum att leka i med leksaker, rutschbana, målarsaker, handfat att plaska i, musikinstrument mm

11:30 är det samling på stora mattan och sångstund innan lunch. En av fröknarna (en kille) spelar gitarr som ackompanjemang, det är ju trevligt. Efter det serveras lunch i matrummet. Förskolan har egen kokerska, en finskbrytande sådan som tydligen är väldigt trevlig och omtyckt av barnen om man ska tro några andra föräldrar som A har träffat. I matrummet finns tre olika bord där barnen på sikt ska få sina fasta platser. Ett av borden är högre så att det ska gå att ha barnstol eller låg stol. Tanken är att barnen ska lära sig att äta själva, sitta kvar tills alla ätit klart och sedan plocka bort sin tallrik.

Efter lunchen, framåt 12:30, är det vilostund. Alla barnen ligger på egna madrasser i ett och samma rum. Under sovstunden har barnen napp och gosedjur men i övrigt strävar de efter att de ska klara sig utan dessa. Samma som vi kör hemma, med andra ord. Första dagen sov Nova inte alls utan sprang upp och ner som en jojo innan A gick hem med henne, andra dagen somnade hon med lite vaggningshjälp av en fröken och tredje dagen somnade hon alldeles själv! Fantastiskt att det kan fungera, hemma har hon ju antingen sovit i spjälsäng eller i vagn och inte så "fritt" som de gör där. Sovstunden pågår normalt i 1-1,5 timme, tills barnen vaknar av sig själva (om det inte är så att sovtiden måste begränsas vill säga). Närmare 14 är det full fart igen med inomhuslekar fram till 15 då det återigen är dags för mellis (typ smörgås och mjölk, morotstavar etc) Därefter påklädning och utelek fram till hämtning. Det är två "schemalagda" blöjbyten under dagen och även vid behov, såklart.

Mellanmål

Så ser alltså vardagschemat ut och utöver det är det utflykt på onsdagar och på fredagar är det aktiviteter tillsammans med stora gruppen -  tjo och tjim med fokus på bl a sång, dans och utklädning.

Det känns iallafall som att Nova och A har gjort stabila framsteg varje dag med inskolningen. A har fått börja hålla sig utom synhåll längre och längre stunder i och med att personalen tycker att det går så bra. Nova har lärt känna fröknarna (ja, jag vet att det heter pedagog men det känns så omständigt att skriva) och har sträckt sig mot alla tre, det är ett bra tecken. Tyvärr har dottern inte gjort sig av med ovanan att kasta saker i golvet. Första måltiden, första dagen skickade Nova tallriken i golvet innan maten ens kommit på bordet och idag fick den minste killen i gruppen en banan i huvudet av vår lilla ängel... (det var dock inte med mening ska jag säga till dotterns försvar).

Överlag känns det som ett bra dagis och vi hoppas att dottern ska trivas och få en annan typ av stimulans än vad hon kanske får på hemmaplan. Det ska bli spännande och jag hoppas att det går hyfsat smärtfritt att få ihop det så kallade livspusslet nu när vi går in i en ny fas av våra liv.

2 kommentarer:

  1. Som på 70-talet då, när jag också jobbade på ett dagis, i Sätra.Saknar faktiskt mina arbetskamrater från den tiden, och `mina´ dagisbarn. Undrar vad de gör idag?

    SvaraRadera
  2. lilla tösen är så söt! :) härligt att allt verkar gå så bra med inskolningen

    SvaraRadera