söndag 3 augusti 2014

Sommardagar

Som omväxling vaknade vi till hällregn och åska imorse. Rejäl åska. Blixten slog ner kanske hundra meter bort och knallen väckte barnen vid halv nio. Det ska alltså till ett blixtnedslag för att få upp de små sjusovarna ur sängen.

Vi har varit på Vätö i över två veckor nu och det har bara kommit regn en gång tidigare som välbehövligt avbrott till strålande sol och konstanta temperaturer mellan 26 och 28 grader. Till och med jag tycker att det är njutbart i havets 22 grader och barnen badar och simmar såklart som aldrig förr.

Strandens nya flytbrygga med hopptorn är ett spännande utflyktsmål som de stora barnen vill simma ut till flera gånger varje dag. I sällskap av föräldrar såklart. Än så länge har Nova behövt någon form av support till de länge simturerna, men väl ute där hoppar hon från bryggan och simmar runt flotten utan hjälp av vare sig simpuffar eller den "simflytväst" vi köpte på Kreta förra året. Ante har lovat att hon ska få testa att simma hela vägen utan puffar nästa gång de simmar. Antagligen imorgon eftersom metrologerna pratar om att det kan bli årets varmaste dag då...

På väg till stranden

Mamman kommer efter med fullpackad vagn.

Ante har som vanligt svårt att låta bli att bygga något och i år är det terrassen som fått sig lite kärlek i form av en utbyggnad. Det höll dock att gå på tok när han förra helgen fick en sågflisa i ögat och jag var tvungen att skjutsa in min mer eller mindre halvblinde Byggare Bob till ögonsjukhuset i Stockholm dagen därpå. Men han klarade sig undan med rena förskräckelsen och en rispad hornhinna (och lär använda sina skyddsglasögon mer flitigt framöver).

"Nya" terrassen på kortsidan av huset (som på den här bilden saknar de sista horisontella bräderna i "väggen" som Ante satte dit igår). Nu saknas bara lite trappbyggande så är den färdig.

Lättad byggare som fått skräpet avlägsnat från under övre ögonlocket.

En alldeles vanlig dag sover familjen till halv nio-nio, äter frukost i sakta mak och skrotar omkring på hemmaplan. Efter lunch packar vi väskorna och går ner till stranden. Ibland tar vi med maten ner, men om man väl kan lita på att solen kommer visa sig hela dagen är det rätt skönt att äta lunch sittande på stolar under parasollets skugga istället för på en picknickfilt. (Ante är overkligt ovig och det är till och med smärtsamt för åskådarna när han försöker hitta en bekväm ätställning på marken.)
Nere på stranden har vi oftast sällskap av E&E och S&P med barn. Sofia är jobbarkompis till Elin och de köpte stuga här ute i våras. Deras dotter Ella är född samma år som Nova och så har de en liten Edvin som är 15 månader. Efter ett par sköna eftermiddagstimmar med strandhäng drar vi oss upp till stugan igen och grillar middag. Ibland sanerar vi barnen i den lilla blå IKEA-baljan på terassen framåt kvällen.

Chillar lite

Smultronplock med fjärilshåven i beredskap. Nova är väldigt intresserad av allehanda kryp just nu och har flera glasburkar som brukar få hysa temporära gäster i omgångar. Hon är duktig på att fånga fjärilar utan att skada dem och håller dem oftast bara en kort stund i burken innan de släpps fria igen.

Grillmiddag hos E&E. Ongarna kollar film och äter lördagsgodis...

... och föräldrarna dricker bubbel.

Stora tjejerna var på sommarläger på en 4H-gård två eftermiddagar i slutet av veckan och fick mata djur, pyssla, åka traktor och rida, bland annat.

Mammorna spenderade en dag i Norrtälje med att äta finlunch och shoppa.

Och så trillar dessa ljuva sommardagar på alldeles för snabbt med sol och bad, fjärilsfångande och grillning. Nu bara ett par stycken kvar innan vi måste vända kosan mot stan och förskola och jobb. I magen en lätt känning av ångest över att semestern snart är slut och hjärnan har redan börjat förbereda sig på höstens utmaningar. Jag märker att tankarna har börjat snurra och fara åt jobbhållet om jag någon gång har svårt att sova. 

Men ännu återstår en vecka! Och det verkar som att det blir med fortsatt finväder denna fantastiska sommar. 
Vi njuter vidare ett tag till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar